Skillnad mellan versioner av "1.4 Lösning 12"

Från Mathonline
Hoppa till: navigering, sök
m
m
 
(15 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
<math>\begin{align} v - {u \over u\,v + v\,x} & = {v\,x^2 \over x^2 - u^2} + {u\,v^2 \over v\,x + u\,v} \\
 
<math>\begin{align} v - {u \over u\,v + v\,x} & = {v\,x^2 \over x^2 - u^2} + {u\,v^2 \over v\,x + u\,v} \\
  
v - {u \over v\,(u + x)} & = {v\,x^2 \over (x+u)\,(x-u)} + {u\,v^2 \over v\,(x + u)} \\
+
                    v - {u \over v\,(u + x)} & = {v\,x^2 \over (x+u)\,(x-u)} + {u\,v^2 \over v\,(x + u)} \\
  
v - {u \over v\,(x + u)} & = {v\,x^2 \over (x+u)\,(x-u)} + {u\,v^2 \over v\,(x + u)} & | \;\cdot v\,(x + u)\,(x-u)\\
+
                    v - {u \over v\,(x + u)} & = {v\,x^2 \over (x+u)\,(x-u)} + {u\,v^2 \over v\,(x + u)} & | \;\cdot v\,(x + u)\,(x-u)\\
 +
\end{align}</math>
  
 +
Vi multiplicerar båda leden med <math> v\,(x + u)\,(x-u) </math> som är den minsta gemensamma nämnaren till de rationella uttrycken ovan, för att få bort alla nämnare och därmed alla bråk.
 +
 +
<math>\begin{align}
 
v^2\,(x + u)\,(x-u) - u\,(x-u) & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,(x-u) \\
 
v^2\,(x + u)\,(x-u) - u\,(x-u) & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,(x-u) \\
v^2\,(x^2-u^2) - u\,(x-u) & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,(x-u) \\
+
    v^2\,(x^2-u^2) - u\,(x-u) & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,(x-u) \\
v^2\,x^2-v^2\,u^2 - u\,x + u^2 & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,x - u^2\,v^2 & | \;\;\quad - v^2\,x^2 + v^2\,u^2 \\
+
v^2\,x^2-v^2\,u^2 - u\,x + u^2 & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,x - u^2\,v^2 & | - v^2\,x^2 + v^2\,u^2 \\
- u\,x + u^2 & = u\,v^2\,x  & | \qquad\qquad\qquad / \; u \\
+
                  - u\,x + u^2 & = u\,v^2\,x  & | \qquad\qquad\quad\; / \; u \\
- x + u & = v^2\,x  \\
+
                      - x + u & = v^2\,x  \\
      u & = v^2\,x + x \\
+
                            u & = v^2\,x + x \\
      u & = x\,(v^2 + 1) \\
+
                            u & = x\,(v^2 + 1) \\
{u \over v^2 + 1} & = x \\
+
            {u \over v^2 + 1} & = x \\
 +
                            x & = {u \over v^2 + 1}
 
     \end{align}</math>
 
     \end{align}</math>

Nuvarande version från 4 augusti 2014 kl. 00.06

\(\begin{align} v - {u \over u\,v + v\,x} & = {v\,x^2 \over x^2 - u^2} + {u\,v^2 \over v\,x + u\,v} \\ v - {u \over v\,(u + x)} & = {v\,x^2 \over (x+u)\,(x-u)} + {u\,v^2 \over v\,(x + u)} \\ v - {u \over v\,(x + u)} & = {v\,x^2 \over (x+u)\,(x-u)} + {u\,v^2 \over v\,(x + u)} & | \;\cdot v\,(x + u)\,(x-u)\\ \end{align}\)

Vi multiplicerar båda leden med \( v\,(x + u)\,(x-u) \) som är den minsta gemensamma nämnaren till de rationella uttrycken ovan, för att få bort alla nämnare och därmed alla bråk.

\(\begin{align} v^2\,(x + u)\,(x-u) - u\,(x-u) & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,(x-u) \\ v^2\,(x^2-u^2) - u\,(x-u) & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,(x-u) \\ v^2\,x^2-v^2\,u^2 - u\,x + u^2 & = v^2\,x^2 + u\,v^2\,x - u^2\,v^2 & | - v^2\,x^2 + v^2\,u^2 \\ - u\,x + u^2 & = u\,v^2\,x & | \qquad\qquad\quad\; / \; u \\ - x + u & = v^2\,x \\ u & = v^2\,x + x \\ u & = x\,(v^2 + 1) \\ {u \over v^2 + 1} & = x \\ x & = {u \over v^2 + 1} \end{align}\)